måndag 11 januari 2010

Nytt krig i Gaza?

20 rakter och grantar från Gaza mot Israel de senatse dagarna, israeliska flygattacker mot raketavfyrnigsramper och smuggeltunnlar, såhär oroligt har det inte varit vid gränsen till Gaza sedan kriget avslutades för ett år sedan.
Den israeliska generalen Yom Tov Samia sade i söndags att ett nytt krig med Hamas är oundvikligt. I nästa krig är Israel tvungen att slå till betydligt hårdare mot Hamas för att uppnå ett resultat som har betydelse för en längre tid.
'Another war with Hamas is inevitable'

En möjlighet är att Israel tar kontroll över gränsområdet mellan Egypten och Gaza (Philadelpi korridoren) för att förhindra smugglingen av vapen till Gaza. Det fanns planer på detta redan i det förra kriget men det är en operation som skulle kosta många israelisak soldaters liv och dessutom kan det bli väldigt svårt att hittta en lösning på hur man skall kunna dra bort trupperna igen utan att smugglingen återupptas.
Officials: IDF may take over Philadelphi

Israel håller på att utveckla ett raketförsvarssystem, Iron Dome, som skall kunna skjuta ner Kassam och Katyusharakter . Det skulle förbättra säkerheten för invånarna i gränstrakterna men det tar ännu år innan systemet är i bruk.
Barak: Iron Dome system won't be ready tomorrow morning

Samtidigt om ett nytt krig i Gaza hotar pågår ännu utredningar om det förra kriget.
En framstående islamsk talesman, Sheikh Yusuf al-Qaradawi, säger att om det stämmer att Mahmoud Abbas uppmanade Israel att attackera Hamas i Gaza borde Abbas stenas till döds.
PA demands apology from Egyptian cleric
"The Palestinian Authority on Sunday demanded a public apology from one of the most prominent Islamic scholars, who called for stoning President Mahmoud Abbas to death."

Israel börjar vara klar med sina undersökningar om Gazakriget. Man har bl.a. undersökt 36 fall av krigsförbrytelser som nämns i den så kallade Goldstonerapporten. Man har konstaterat att 30 av fallen saknade verklighetsgrund och i sex fall konstaterar man att händelserna verkligen inträffat men det har varit fråga om misstag och inte brott.
IDF nearly done with Goldstone counter-report

Turkiet och dess premiärminister Erdogan som har blivit allt mera fientligt inställd till Israel kritiserade Israel under en presskonferens i Ankara tillsammans med Libanons premiärminister Saad Hariri.. Bl .a. tyckte han inte om Israels senaste flygattacker mot Gaza och han anser att Israel är ett hot mot freden i Mellanöstern.
Saad Hariri beskrev Israel som Libanons fiende, en påminnelse om att gränsen mot Libanon är lika osäker som gränsen mot Gaza.
Erdogan: Israel threatening ME peace
Israel alone can't be blamed for row with Turkey

Inga kommentarer: