torsdag 16 januari 2014

USA:s märkliga reaktion på Ya'alons beska kritik

För några dagar sedan uttalade sig Israels försvarsminister Ya'alon oförsiktigt om vad han tycker om USA:s utrikesminister Kerry. Uttalandet var inte ämnat för tidningarna men där hamnade det och blåstes upp till en liten kris mellan Israel och USA.
USA krävde en ursäkt av försvarsministern och att premiärminister Netanyahu skulle ta avstånd från uttalandet.
Jag tycker det är ett mycket märkligt agerande av en stormakt: Varför skulle inte Ya'alon eller vem annan som helst få tycka illa om Kerry.
Om man inte tål kritik, till och med elak kritik skall man inte vara ledare i en stormakt. Det kan bli farligt både för en själv och för oförskämda "undersåtar".
När kritik och oförskämdheter kommer från palestinierna eller Iran reagerar man inte i USA, så Israel tycks få specialbehandling också på denhär punkten.
 Det är förövrigt bara två år sedan USA:s och Frankrikes presidenter talade nedsättande om Israels premiärminister ovetande om att deras mikrofoner var påkopplade.
Det kom visst ingen ursäkt från dem!

En bra ledare i Jerusalem Post:
Ya’alon’s apology
 "Flying off the handle and taking public umbrage for private banter is not only self-indulgent but arrogant."

Lessons to be learned from the Kerry-Ya'alon incident 
 
"It is interesting how one comment from an Israeli minister has managed to strain relations between the U.S. Administration and Israel, while fiery rhetoric and street demonstrations against Kerry and Obama in the Palestinian territories and Arab capitals are completely ignored by Washington."

Inga kommentarer: