tisdag 7 januari 2014

USA:s riktlinjer för fortsatta förhandlingar

USA:s försök att få till stånd ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna har en del märkliga drag.
För att få palestinierna till förhandlingsbordet tvingade USA Israel att gå med på att frige palestinska fångar, de flesta av dem dömda för mord.
Freden kommer knappast närmare av att mördare får gå fria och av att de dessutom hedras som hjältar och förebilder av palestinierna.
USA försöker nu enligt de uppgifter som finns att tillgå skriva ihop ett slags ramavtal för fortsatta förhandlingar.
Israels premiärminister Netanyahu säger att avtalet kommer att innehålla delar som kommer att vara svåra att acceptera både för Israel och palestinierna.
Det krav USA lägger på palestinierna är att de borde erkänna att Israel är det judiska folkets hemland.
Man kan fråga sig vad detta är för ett krav egentligen? Israel är det judiska folkets hemland, det är ett faktum som erkänts av det internationella samfundet i flera olika repriser.(San Remo konferensen, stadgarna för Palestina mandatet och FN:s generalsförsamlings delningsplan från 1947)
Självklart måste palestinierna erkänna detta men saken är självklar och borde inte användas som en knapp i byteshandel med Israel.Staten Israel skall efter 65-års självständighet inte behöva betala något för att få detta självklara erkännande.
Men enligt USA:s plan skall Israel i sin tur gå med på att målet för förhandlingarna är en palestinsk stat med gränser enligt situationen före 1967.
USA kräver av Israel något som står i strid med vad Israel och arabstaterna kommit överens om. Enligt vapenstilleståndsavtalet från 1949 sägs det klart och tydligt att linjen inte skall bestämma var framtida gränser skall dras utan gränserna skall bestämmas i förhandlingar.
Eftersom tidigare internationella avtal gett judarna rätt till det områden som nu förväntas bli en palestinsk stat är det ännu märkligare att USA i strid med dessa försöker bestämma var gränserna skall dras.
Man kan fråga sig hur Israel skall kunna lita på något avtal som man sluter med palestinierna när tidigare avtal som ingåtts på internationell nivå inte verkar ha någon betydelse.Avtalen verkar alltid kunna rivas upp och nya krav ställas på Israel.

Läs mera här. 1967 års gränser


US framework for peace talks will have elements 'both sides will dislike,' says Netanyahu 
"... Among the issues expected to be difficult for Israel to swallow is a declaration that the endgame is a Palestinian state based on the 1967 lines, with minor land swaps. And among the bitter pills for the Palestinians is expected to be a formula recognizing Israel as the nation state of the Jewish people, and making clear that the Palestinian refugees are to be absorbed in the future Palestinian state..."

Inga kommentarer: