söndag 29 maj 2011

Egypten öppnade gränsen till Gaza

I november 2005 kom Israel och de palestinska myndigheterna (PA) överens om hur gränsövergången Rafah mellan Egypten och Gaza skulle fungera.
Enligt avtalet (Agreed documents on movement and access from and to Gaza) skall gränsövergången skötas av de palestinska myndigheterna på Gaza sidan och av de egyptiska på den egyptiska sidan. Verksamhetet skall övervakas av en tredje part, EU - European Union Border Assistance Mission (EUBAM).
Efter att Hamas tog över Gaza i juni 2007 har gränsövergången i princip varit stängd. Trots detta har gränsen tidvis varit öppen av humanitära skäl och för speciella behov.
Enligt uppgifter i Jerusalem Post passerade 162 000 personer genom gränsövergången under år 2010.
När Hamas tog över Gaza kunde inte längre de palestinska myndigheterna övervaka gränsövergången och EUBAM personalen flydde fältet. Avtalet mellan Israel och de palestinska myndigheterna kunde inte längre följas och gränsen stängdes.
När Egypten nu beslutat att öppna gränsen är det ett brott mot avtalet. Det är också värt att notera att det är fösta gången som människor kan ta sig till Egypten utan visum.
Det man i första hand oroar sig för i Israel är att öppnandet skall göra det enklare för Hamas att föra in mera vapen till Gaza och även att terrorister enklare kan ta sig ut för att tränas utomlands och senare återvända.
Men det är inte bara Israel som med en viss oro måste se på när det "nya demokratiska" Egypten samarbetar med Hamas och inte respekterar avtalet som Israel och PA ingått.
När avtalet som Israel och PA kommit överens inte kunde följas längre än två år stärks inte heller förtroendet inför kommande förhandlingar.
Inte heller närvaron av internationella observatörer (EUBAM) kunde förhindra att avtalet bröts.

Israel fears terrorists will exploit reopened Rafah

450 Gazans enter Egypt on first day of Rafah opening

Om den politiska situationen i Egypten inför valet:
Egypt’s Islamic fringe takes the plunge into politics
"The situation is extremely dangerous," Nagib Gibra'il, a Christian lawyer and head of the Egyptian Union of Human Rights Organization, told The Media Line. "According to polls, Islamist parties will receive more than 50 percent of the votes in the elections and form the next government. This will jeopardize the revolution and the country itself."

Inga kommentarer: