onsdag 4 maj 2011

Fatah och Hamas undertecknade avtal

Ledaren för Hamas, Khaled Meshaal, klargjorde vid underteckningsceremonin vad som är målet med överenskommelsen mellan Fatah och Hamas:
- Hamas var beredd att betala vilket pris som helst för överenskommelsen.
- Den enda strid palestinierna har är mot Israel.
- Vårt mål är att etablera en fri och suverän palestinsk stat på västbanken och i Gaza med Jerusalem som huvudstad, utan en enda bosättare och utan att ge upp en enda kvadratcentimeter land och utan att ge upp rätten för de palestinska flyktingarna att återvända.

Med sådan krav finns det inga förutsättningar för att några fredsförhandlingar skall lyckas.
Man kan också notera att den palestinska staten enligt Hamas skall vara etniskt rensad från judar (inte en enda bosättare), alltså enbart för araber.
Till Israel, som Hamas naturligtvis inte erkänner som den judiska staten, skall de palestinska/arabiska flyktingarna och deras ättlingar ha rätt att flytta, förutom att redan idag består Israels befolkning till ca 20% av araber.

USA:s expresident Jimmy Carter har uttryckt sitt stöd för överenskommelsen och uppmanat världssamfundet att göra det samma. På så sätt kan man stöda palestinsk demokrati och bana väg för en palestinsk stat som kan sluta fred med Israel.
Jag frågar mig om den gamle Carter har någon verklighetsuppfattning överhuvudtaget: fler och hårdare terrorister i regeringen så blir det äntligen fred och demokrati för palestinierna.

Hamas chief at reconciliation ceremony: Palestinians' only battle is against Israel

Gaps between Hamas, Fatah loom large despite unity deal

Carter urges West to support Hamas-Fatah unity deal

Inga kommentarer: