söndag 29 maj 2011

Hur skall de palestinska araberna få en egen stat?

Arabförbundet kommer att ansöka om medlemskap i FN för en palestinsk stat på västbanken och Gaza, med östra Jerusalem som huvudstad.
De palestinska myndigheternas president och PLO ordförande Mahmoud Abbas säger att det inte finns någon gemensam grund med Netanyahu för fredsförhandlingar, att ansöka om medlemskap i FN är den enda lösningen.
Arab League panel to seek UN membership for 'Palestine'

Palestinierna har aldrig haft någon egen stat (om man bortser från Jordanien).
Om de skulle vara beredda att följa följande enkla råd skulle de antagligen ha en egen stat inom ett år, med israeliska regeringens och folkets stöd.
Råd till folk som vill bilda en egen stat:
1)Välj inte till huvudstad någon av dina blivande grannstaters huvudstäder (Jerusalem är Israels huvudstad)
2) Var flexibel när det gäller gränsdragningen - försök dra gränserns så att så många som möjligt kommer på rätt sida (araber i den arabiska/palestinska staten och judar i det judiska Israel)
3)Erkänn grannstaternas rätt att existera i enlighet med sin egen identitet (Israel är judarnas hemland. Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Palestina mandatet delas i en judisk och en arabisk del)
4)Erkänn att eventuella flyktingar skall återvända till sina respektive nya hemländer (I samband med Israels självständighet och därpå följande krig uppstod det ungefär lika många arabiska och judiska flyktingar, judarna skall ha rätt att återvända till den judiska staten och araberna till den arabiska staten)
5)Grannstater som varit dina fiender måste nu bli dina vänner och samarbetspartners.
All hatpropaganda mot grannfolken i media och skolor måste stoppas och medborgarna utbildas till att leva i fred.

Enligt vad Israels premiärminister sade i sitt tal till kongressen skulle Israel vara bland de första staterna att erkänna en palestinsk stat om ovanstående råd skulle följas.
Palestinska myndigheternas president och förträdare anser däremot att råden ovan inte kan utgöra någon grund för förhandlingar och att de närmast kan betraktas som en krigsförklaring.
Varför kan man fråga sig, om målet verkligen är att bilda två stater för två folk som skall leva i fred och trygghet.

Netanyahu: Jerusalem is a foundation of Israel's unity

Inga kommentarer: