söndag 15 maj 2011

Nakba Day - Katastrofens dag

Det förekommer knappast på något annat ställe i världen, men i mellanöstern firas ett lands självständighetsdag i grannländerna som katastrofens dag.
I år blev firandet våldsammare än på flera år. På förhand hade palestinierna bl.a. på facebook uppmanats att starta den tredje intifadan denna dag.

Hamas premiärminister i Gaza sade i ett tal att man hoppas att inom kort göra slut på sionisternas projekt i Palestina.Palestinierna har rätt att försvara sig mot Israels ockupation och kommer en dag att återvända till det de förlorade 1948, sade han.

Oroligheter har förekommit vid gränsen till Gaza, på västbanken, i Jerusalem och vid gränsen till Syrien och Libanon.

Folkmassor från den syriska sidan av gränsen trängde sig över gränsen in i Israel vid Majdal Shams och fyra personer har rapporterats döda i oroligheterna som uppstod mellan infiltratörerna och israeliska trupper.Flera personer skadades, bland dem ett tiotal israeliska soldater.
För några dagar sedan varnade kusinen till Syriens president för att om det inte är stabilitet i Syrien kommer det inte heller att vara det i Israel.Det skulle knappast ha varit möjligt för människorna från Syrien att ta sig över gränsen till Israel utan syriska militärens medgivande och händelsen får nog ses som ett försök att rikta uppmärksamheten mot något annat än oroligheterna i Syrien.

Vid den libanesiska gränsen dödades också flera personer, enligt IDF var det antagligen eldgivning från den libanesiska armén som dödade ett antal personer.

I Tel-Aviv inträffade idag en trafikolycka som man misstänker var en terrorattack. En lastbil körde in i bilar och över fotgängare med en död och sjutton skadade som följd.

IDF says handled border breach well

Hamas leader on Nakba Day: The Zionist project must end

Deadly clashes on Israel's borders with Syria, Lebanon

IDF, Palestinians clash near Jerusalem

Analysis: 'Nakba Day' just the beginning

Inga kommentarer: