tisdag 23 januari 2024

Gå inte i Hamas fälla!

(Insändare till HBL som inte publiceras på grund av utrymmesbrist.)

Det är många som har åsikter om kriget i Gaza. Det är för övrigt en vilseledande benämning på situationen. Israel har krig på flera fronter och angrips förutom från Gaza från åtminstone Libanon, Syrien och Jemen.
Tyvärr bygger många sina åsikter på lögner och vilseledande uppgifter.
Vi har i HBL fått läsa att det inte finns sjukvård, mat eller vatten i Gaza och att över 10.000 barn dödats.
Eftersom det är krig och Hamas inte lyfter ett finger för att hjälpa civilbefolkningen är det brist på allting men det finns mat och vatten. Om inte skulle ingen överleva. Största delen av befolkningen i Gaza har trots allt överlevt mer än 100 dagar av strider.
Påståendet att över 10.000 barn dödats är en ren gissning utifrån totalantalet döda som Hamas meddelat.
Följande exempel visar hur pålitlig Hamas uppgifter är: I början av kriget påstod Hamas att över 300 människor dödades i en israelisk attack mot Shifa sjukhuset. I verkligheten visade det sig att det var en raket som terroristerna sköt som landade på sjukhusets parkeringsplats och omkring 50 personer dog. Hamas överdrev dödsoffrens antal 6 gånger. 
Hamas för ett krig mot Israel i Gaza. Ett krig som Hamas startade och som de fortsätter att hålla igång. Situationen i Gaza är svår för civilbefolkningen, som det alltid är i krig.  Men speciellt i detta krig eftersom Hamas hänsynslöst gömmer sig bland civilbefolkningen.
Situationen i Israel är också svår, varje dag får  nya familjer begrava stupade anhöriga och sjukhusen är fyllda av skadade.
Hamas har nu i 100 dagar hållit omkring 130 israeler fångna någonstans i tunnlarna under Gaza. Hamas har vägrat ge Röda korset möjlighet att besöka dem, de hålls fullständigt isolerade och torteras på olika sätt, enligt vad befriade fångar berättat. Det är Israels skyldighet att göra allt för att befria dem och eliminera hotet från Hamas att utföra nya liknande attacker.
 
 Vill omvärlden att det skall kosta mindre blod att nå målet borde man kräva att Hamas avslutar kriget, lägger ner sina vapen och friger de kidnappade. Det är faktiskt också något som EU parlamentet kräver i sitt uttalande från 18.1. Parlamentet kräver omedelbar frigivning av alla gisslan och nedmontering av terrororganisationen Hamas.
Frågan till oss alla är:  Orkar vi stå på deras sida och stöda dem som kämpar mot Hamas och offrar sina liv i kampen mot den grymma organisationen eller vill vi ha en lösning som tillåter Hamas fortsätta med terrorattackerna. Hamas vet av erfarenhet att när dödsoffrens antal ökar kommer omvärlden till deras räddning och kräver vapenvila. Låt oss hoppas att omvärlden har lärt sig någonting och inte går i Hamas fälla.

Inga kommentarer: