söndag 7 januari 2024

Hufvudstadsbladet vill att Finland skall sätta press Israel

 Med anledning av Tommy Westerlunds ledare i Hufvudstadsbladet (4.1.) skrev jag en insändare som publicerades den 6.1.)

Rubrik för Westerlunds ledare :Ledare: Västvärlden måste säga ifrån, det räcker nu Israel

Westerlund gör en märklig jämförelse med kriget i Ukraina men hans budskap är:

Det är viktigt att fler EU-länder och USA nu sätter tryck  på Israel.

Min insändare: Insändare: Västvärlden bör sätta press på Hamas

Tommy Westerlund vill att EU och USA sätter press på Israel (HBL 4.1), som försvarar sig mot och bekämpar den grymmaste terroristorganisation som världen kanske någonsin upplevt. En terroristorganisation som vill utplåna Israel och mörda judarna, och som utsätter den egna befolkningen för krigets fasor.

Skulle det inte vara naturligare och mer fruktbart att kräva att omvärlden sätter press på Hamas, Iran, Turkiet, Qatar och andra som stöder Hamas?

Om Hamas lägger ner sina vapen och friger de kidnappade israelerna blir det omedelbart fred.

Om Israel tvingas lägga ner sina vapen innan krigets mål har uppnåtts, kommer mönstret vi sett från tidigare att upprepas, nya värre attacker mot Israel kommer att utföras. Är det vad västvärlden skall arbeta för? Skall judarna offras ännu en gång?

Daniel Brunell, Karleby


Det kan noteras att HBL tydligen nu satsar på att få Finland att fördöma Israel och att man inte bryr sig om fakta. Idag har man följande rubrik för en artikel: Experter: Över 20 000 civila dödsoffer är inte självförsvar – då borde Finland fördöma Israel

Ingen som påstår att över 20.000 civila dödats i kriget kan betraktas som en expert. Terroristorganisationen Hamas uppger att över 20.000 personer dödats i Gaza. Uppgifterna kan inte bekräftas av någon oberoende källa och dessutom finns det inga uppgifter på hur många av de dödade som är civila och hur många som tillhör Hamas krigare (deras antal borde vid det här laget närma sig 10.000).

I denna artikel görs också en jämförelse med Ukraina och man vänder upp och ner på verkligheten. Sverige och Finland beskylls för dubbelmoral för att man fördömer Rysslands bombningar av Ukraina men inte Israels bombningar av Gaza.

Här förlorar jag allt förtroende för experter. Ryssland anföll Ukraina och fortsätter att terrorisera landet med nya attacker mot civila mål. Det finns all orsak att fördöma Ryssland och stöda Ukraina.

Hamas anföll Israel och fortsätter att terrorisera Israel med nya attacker mot civila. Israel försvarar sig och gör vad de kan för att eliminera hotet från Hamas. Det finns all orsak att fördöma Hamas och stöda Israel.

Men här vänder HBL och experten på verkligheten och gör försvarare till angripare. Helt sjukt!

Israel beskylls för att bomba civila mål som borde vara skyddade. Men om man är någon expert borde man veta att sjukhus, skolor och moskéer inte är civila mål när de används som baser för väpnade attacker. Israel har publicerat mängder av material som visar hur Hamas använder de ovan nämnda för sin verksamhet.

Alltid när Israel försvara sig beskylls de för att inte agera proportionerligt. Så också i denna artikel. Jag läste en artikel om hur Israel borde agera om det skall vara strikt proportionerligt: Strunta i Hamas. Sänd soldater över gränsen till Gaza och döda 1000 civila i deras hem. Barn inför sina föräldrars ögon och föräldrar inför barnen. Tortera offren först och se till att våldta kvinnorna, spika gärna fast dem innan akten. Kidnappa sedan några hundra kvinnor, barn, åldringar och för dem till något underjordiskt fängelse. De kidnappade skall naturligtvis inte få träffa någon från Röda korset eller liknande organisationer. Ja och dessutom, skjut dagligen några raketer på måfå mot de mest tätbefolkade områden i Gaza. Detta skulle vara ett proportionerligt svar. Men det skulle vara vansinne och inte skulle omvärlden nu heller vara nöjd.

Proportionerligt våld betyder att man inte använder mera våld än som behövs för att uppnå sina legitima mål. När man krigar i stadsmiljö, från hus till hus, blir det många offer. Detta i all synnerhet när den ena parten, Hamas,  inte gör något för att skydda civila, utan tvärtom gömmer sig bland dem och ser det som en fördel att civila dödas.

Det är sorgligt att se vilka krafter som är i rörelse i vårt land (och övriga världen) , vartåt de strävar och hur lite kunskap de har (eller hur lite de bryr sig om fakta).


Inga kommentarer: