torsdag 18 januari 2024

Journalister som överdriver och inte håller sig till sanningen

 Exempel på vad Hufvudstadsbladets journalister skrivit de senaste dagarna. Egentligen är det fråga om lögner:

Susanna Ginman:

Israel har beordrat dem som bor i Gaza att lämna sina hem – först i Gaza City, sedan på andra platser. Slutligen har det inte funnits någon plats att fly till. Infrastrukturen är sönderbombad. Det finns inte sjukvård, inte mat, inte vatten.

Det finns sjukvård vatten och  mat. Eftersom det är krig och Hamas inte lyfter ett finger för att hjälpa civilbefolkningen är det brist på allting men det är inte samma sak som Ginman påstår. Om det inte skulle finnas mat och vatten skulle ingen överleva. Största delen av befolkningen i Gaza har trots allt överlevt 100 dagar av strider.

Dessutom har Israel uppmanat befolkningen att lämna sina hem för att de skall komma bort från stridsområdet. Det är något som borde ses som något positivt.

Dan Lolax i ledare:

Över 10 000 barn har dött som en följd av Israels attacker.

Hamas påstår att över 20.000 människor dött i kriget i Gaza. Om siffrorna från en terroristorganisation stämmer med verkligheten vet ingen. Men som  exempel påstod Hamas att över 300 människor dödades i en israelisk attack mot Shifa sjukhuset. I verkligheten visade det sig att det var en raket som terroristerna sköt som landade på sjukhusets parkeringsplats och omkring 50 personer dog. Hamas överdrev dödsoffrens antal 6 gånger. 

Men även om vi tar Hamas siffror som inte skiljer på civila och soldater så vet vi enligt israeliska uppgifter att omkring 9000 Hamassoldater dödats. Då är de civilas antal ner i omkring 13.000. Av de civila har ett okänt antal dödats av Hamas egna raketer, det kan röra sig omkring 2000 raketer som fallit ner i Gaza. (I exemplet ovan dödades 50 av en enda raket)

Alla civila som dödats är definitivt inte barn. Då är barnens antal redan väldigt långt under 10.000.

Sist men inte minst, barnen som dödats har inte dödats som en följd av Israels attacker utan som en följd av Hamas attack på Israel. Om inte Hamas attackerat Israel, utfört en massaker där över 1000 personer dödades och kidnappat över 200 personer skulle det inte vara något krig och inga civila skulle dödas i striderna.

Israel ville inte ha det här kriget, det var Hamas som startade det och Hamas som håller igång det. Den israeliska staten är skyldig att försvara sina medborgare och för att kunna göra det måste Hamas förmåga att utföra attacker lik den som utfördes 7 oktober elimineras.

President Herzog i Davos i dag: 

"After the unprecedented slaughter in southern Israel by Hamas terrorists on October 7, “every Israeli wants to know that he will not be attacked in the same way from north or south or east,” Herzog said."

“Israel lost trust in the peace processes because they see that terror is glorified by our neighbors,” said Herzog.


Inga kommentarer: