onsdag 3 januari 2024

Kriget i Israel

 

Nyhetsrapportering har en förmåga att fastna i gamla hjulspår. När det gäller kriget mellan Hamas och Israel är det situationen för de civila i Gaza som blivit "nyheten". Allt annat verkar vara ointressant. 

Sällan får man läsa om hur kriget går. Hur långt har Israel kommit med att förverkliga sin målsättning? Vilka segrar och nederlag har inträffat? Hur är situationen för de över hundra kidnappade israelerna i Gaza?

Ofta verkar man glömma bort att kriget också är en verklighet i Israel. Dagligen beskjuts olika områden i norr, söder och i det tätbefolkade Tel-Aviv regionen,

Dagligen får någon reda på att en far, en son, en make eller en vän stupat i kriget. Sorg och saknad hör till vardagen.

Mellan 100.000 och 200.000 människor har tvingats evakuera från sina hem i närheten av fronterna. De bor i tillfälliga boenden och vet inget om när de kan tänkas få flytta tillbaka till sina hem, eller om deras hem överhuvudtaget finns kvar.

Eftersom flera hundratusen är inkallade till krigstjänst saknas människor på arbetsplatserna. Många familjer måste leva i en situation där en av föräldrarna eller något barn är vid fronten, ständigt i livsfara.

Vi som lever under fredliga förhållanden kan nog inte fatta hur tungt det är att leva i Israel just nu, under krigets skugga.

Dessutom är de kidnappade israelerna som fortfarande hålls fångna i Gaza en börda för hela folket. Fångarnas lidanden lämnar knappast någon oberörd.

Allt fler uppgifter kommer också om hur vidriga saker som Hamas gjorde under massakern den 7 oktober och det gör inte situationen lättare.

Allt detta är ändå sådant som inte nämnvärt intresserar media eller politiker. Det är de civila i Gaza som är "nyheten" och vanligtvis utan att nämna att det är Hamas som är orsaken till deras lidanden.


Inga kommentarer: