tisdag 13 februari 2024

130 dagar av krig mot Hamas

 Ni som läser har kanske noterat att enligt nyhetsmedia utför Israel ett krig i Gaza, Israel bombar Gaza och civila dödas. Hamas nämns knappt, kanske bara som källa för dödsoffrens antal.

Det verkar i nyheterna som om det bara skulle vara en part som krigar. Men i verkligheten är det två parter som krigar, Hamas mot Israel. Människor dör på grund av striderna som Hamas startade och uppehåller. Kulor från båda parterna dödar både soldater och civila, 230 israeliska soldater har stupat i Gaza. Ändå beskylls Israel för alla dödsoffer och det är helt absurt. Ännu mera absurt blir det då vi vet att Israel försöker skydda civila medan Hamas vill ha så många civila dödsoffer som möjligt.

Varför vill Hamas ha många civila dödsoffer? Helt enkelt för att omvärlden skall tvinga Israel till vapenvila och därmed rädda Hamas från att elimineras. Omvärlden går villigt i Hamas ledband och är så otroligt förutsebar. Man gör samma misstag som man gjort redan flera gånger under de senaste 15 åren.

Vi kan ta som exempel EU:s utrikesminister Borrell som nu uppmanar omvärlden ompröva sina beslut att sälja vapen till Israel. (Ukraina som angrips av Ryssland stöder EU med vapen men när Israel angrips vill man förhindra att Israel får vapen!)

Inte heller USA klarar av att stå emot Hamas. USA stöder visserligen fortfarande Israel men man gör det svårare och svårare att besegra Hamas. Varför? Jo de civila dödsoffren. (Det kommande presidentvalet spelar också in)

Och nu kommer den verkligt stora utmaningen Rafah

Israel måste besegra de återstående Hamastrupperna som gömmer sig bland civilbefolkningen i Rafah. Detta kommer att bli oerhört svårt. Israel har hela omvärlden emot sig. Kostnaderna i civila liv kommer att bli för stora säger man. Men samtidigt kan man säga att om Israel inte gör slut på Hamas militära förmåga har Israel förlorat kriget. Alla offer de gjort har i princip varit förgäves. Allt förblir vid vad det varit och Hamas kan attackera på nytt när de så tycker. Och de omkring hundra kidnappade som fortfarande är i livet i Gaza har knappast någon framtid.

Dessutom kommer terroristorganisationer världen över veta att de kan göra vad de vill, gömma sig bland civila och komma ostraffade undan med vad de gjort.

Israel säger att de kommer att låta civilbefolkningen flytta undan striderna, men redan hörs det röster från FN som säger att det är ett krigsbrott att flytta på befolkningen.  FN säger till och med att de inte kommer att hjälpa till att flytta befolkningen undan striderna.

Så väldigt svårt kommer det att bli!

Trots att Israel inte inlett sin offensiv mot Rafah hotar redan Internationella brottmålsdomstolens åklagare Karim Khan med att åtala Israel för krigsbrott om de gör det. Märkligt, kan man säga.

Tyvärr ser det ut som om Israel kommer att stå väldigt ensam i sin kamp mot Hamas inom den närmaste framtiden. Omvärlden vill inte se och förstå vad kriget handlar om och då väljer man den enklaste vägen, krav på vapenvila. Möjligtvis kan det också bli en längre eller kortare vapenvila, men den enkla vägen är ingen väg som för framåt. I framtiden får vi då se nya värre attacker mot Israel. Och tyvärr, det verkar vara något som omvärlden är beredd att acceptera.

En vapenvila i sig är det inget fel på, men det måste innebära att Hamas omedelbart friger de kidnappade israelerna och lägger ner sina vapen, kapitulerar helt enkelt. Något stöd för en sådan vapenvila har jag inte sett från omvärlden. 

Eftersom Hamas inte bryr sig om att civila dödas har de heller inget intresse av att kapitulera för att rädda människoliv.

Inga kommentarer: