Nyhetsmedia, FN, olika organisationer och politiska ledare riktar all sin uppmärksamhet på den humanitära situationen i Gaza och upprepar på lite olika sätt påståenden som ger sken av att det är det värsta som hänt mänskligheten på de senaste åren. Det är krig i Gaza så situationen är svår men här under lite information om läget i Sudan.
Det är krig också i Sudan och tio gånger fler människor är där i behov av humanitär hjälp än i Gaza. Ändå verkar ingen bli upprörd över situationen där. Väldigt få bilder och reportage, inge upprörda insändare och inga upprop med krav om ett omedelbart eldupphör. Politiker, FN:s säkerhetsråd och generalförsamling är inte speciellt upprörda över situationen. Varför kan man fråga sig? Är det bara när man kan anklaga judarna som reaktionerna kommer och blir så starka?
Så kan man ännu komma ihåg att kriget i Sudan verkar vara totalt meningslöst medan kriget i Gaza handlar om Israels försvar av sitt land, sin befolkning och judarnas möjlighet att fortsätta bo och leva i sitt eget land Israel.
TV-Nytt skall den här gången få ett tack för att de lyfte fram situationen i Sudan (11.45)
Måndag 19 februari rapporterade TV-Nytt om "en av de värsta humanitära kriserna i världen just nu". Det handlade om 7 miljoner flyktingar och 25 miljoner människor som är i behov av humanitär hjälp.
Det handlade alltså inte om Gaza eftersom där bara lever lite över 2 miljoner människor, utan om Sudan.
Såhär skriver FUF Utvecklingsmagasinet om Sudan
I samband med striderna i Sudan har en akut humanitär katastrof utvecklats i landet, där miljontals sudaneser kämpar för sin överlevnad. Konflikten har lett till över 12 000 dödsfall och drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Hälso- och sjukvårdssystemet befinner sig på randen till kollaps, och det råder akut vatten- och matbrist i landet. Men trots den akuta situationen har det internationella stödet inte motsvarat behoven...
...Flera humanitära organisationer slår larm om att Sudans hälso- och sjukvårdssystem närmar sig en total kollaps. Många sjukhus är ur drift, akutmottagningar är överbelastade, och flera sjukhus har tvingats stänga helt. I Khartoum bevittnar Läkare Utan Gränser en av de mest intensiva urbana konflikterna som pågår i världen just nu. Sjukhusen översvämmas av ett stort antal människor som anländer med livshotande skador, vilket tvingar vårdpersonalen att vidta extrema åtgärder som amputationer.
Sjukvården kämpar under enorm press till följd av personalbrist, brist på livsnödvändiga mediciner och utrustning. Upprepade attacker mot sjukhus, riktade mot personal, patienter och transport av medicinska förnödenheter, har skapat allvarliga hinder för tillhandahållandet av hälsotjänster..."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar