onsdag 14 februari 2024

Förr eller senare måste IDF ta sig an Rafah

David Horovitz, Times of Israel, ger sin syn på framtiden. 

Sooner or later, the IDF will enter Rafah. It may have to fight on northern border, too

Samtal om det möjliga avtalet pågår igen i Kairo, där Biden hoppas kunna slutföra arrangemangen för en inledande sex veckor lång vapenvila och ett utbyte av gisslan mot palestinska säkerhetsfångar, och bygga vidare på det mot en permanent vapenvila.

Halevi talar dock i helt andra ordalag och betonade på tisdagen att IDF är fast beslutna att uppnå det centrala målet att säkra gisslans återvändande, men att när en förhandlingsprocess för deras frigivning är klar kan och kommer IDF att återuppta sin kampanj mot Hamas med full kraft.

Hans politiska ledare, ledda av premiärminister Benjamin Netanyahu, Gallant och krigsminister Benny Gantz, delar orubbligt den visionen. Efter åratal av målmedvetna förberedelser invaderade Hamas Israel den 7 oktober och dess barbariska beväpnade män slaktade alla de kunde. De gör nu allt som står i deras makt, inklusive att utnyttja livet på den gisslan som de tog den dagen, för att försöka överleva så att de kan återuppbygga och slakta israeler om och om igen. Om Hamas kan få ett för tidigt slut på kriget kommer israelerna inte att kunna återvända till sina hem i västra Negev, eller sova gott någon annanstans här för den delen – inte med våra fiender triumferande och stärkta. Och det skulle innebära slutet för det här landet...

...Den militära utmaning som Israel står inför förvärras av att vissa i det internationella samfundet är likgiltiga och att andra är direkt fientligt inställda till Israel, den lata okunnighet som kännetecknar så mycket ondskefull global allmän opinion; och de friktioner och splittringar som omger Netanyahu och hans allierade i den yttersta högerkoalitionen – nationellt och internationellt, inklusive, vilket är avgörande, i hans relationer med en nu öppet frustrerad president Biden. Men att vinna kriget och ta hem gisslan det är ett måste.

Inga kommentarer: