söndag 18 februari 2024

Händelser på Nassersjukhuset - två olika versioner

Två olika versioner om vad som har hänt på Nasser sjukhuset i Gaza. Först utdrag från Times of Israel och sedan utdrag från Hufvudstadsbladet.

Specialstyrkor som söker igenom Khan Younis-sjukhuset har gripit över 100 terrormisstänkta, uppger IDF (AI översättning)

Militären förnekar Hamas påstående att trupper riktade in sig på generatorer på Nasser-sjukhuset, säger att soldater arbetat för att reparera en felaktig maskin, ersättande maskin har förts in

Den israeliska försvarsmakten sade på lördagen att specialstyrkor har gripit mer än 100 terrormisstänkta på Nasser-sjukhuset i Khan Younis när de fortsatte att genomföra husrannsakningar på vårdcentralen.

Militären sade att styrkor från Maglan- och Egoz-enheterna också har dödat flera Hamas-agenter i utkanten av sjukhuset.

IDF-trupper gick in i Nasser-sjukhusets byggnad på torsdagen efter att ha omringat sjukhuset i en vecka, och sade att de hade information om att gisslan hade hållits där och att några kroppar av döda gisslan fortfarande kan finnas på platsen. Åtminstone en frigiven gisslan har sagt att hon och över två dussin andra fångar har hållits inne på sjukhuset.

Soldaterna har hittat granatkastare, granater och andra vapen som tillhör Hamas inne på vårdinrättningen, liksom mediciner med gisslans namn på.

IDF förnekade på fredagen påståenden om att trupper riktade in sig på generatorer på sjukhuset. Hamas hade hävdat att flera patienter hade dött på grund av syrebrist efter att strömmen stängts av och generatorerna stoppats efter en IDF-räd.

"I morse kom en rapport om avbrott i generatoraktiviteten, vilket resulterade i fel på elsystemen på sjukhuset. I motsats till vad som påstås riktade IDF-trupperna inte in sig på generatorerna. Trupperna instruerades att se till att sjukhuset fungerar kontinuerligt", sade IDF.

"Trots generatorfelet på sjukhuset fortsatte alla vitala system att fungera under hela dagen baserat på det befintliga systemet för avbrottsfri strömförsörjning (UPS) på sjukhuset", sade IDF.

IDF sade att efter att ha fått rapporter om att generatorn inte fungerade på sjukhuset arbetade trupper med att reparera den, medan marinens kommandoenhet Shayetet 13 tog in en ersättningsgenerator.

"Dessa aktioner genomfördes i nära samarbete mellan IDF och sjukhusadministrationen genom tjänstemän från Coordination and Liaison Administration for Gaza (CLA)", sade IDF.

IDF sade också att de förde mat och vatten till Nasser-sjukhuset, samt samordnade med internationella hjälporganisationer för att leverera bränsle till vårdcentralen.


WHO: Nassersjukhuset helt ur drift

Nassersjukhuset i södra Gaza – som i veckan stormades av israelisk militär, är inte längre i drift – slår WHO-chefen Tedros Ghebreyesus fast på X.

Tedros Ghebreyesus skriver att Världshälsoorganisationens personal inte fått komma in på sjukhuset för att besöka de patienter som finns kvar där. Enligt Tedros är runt 200 patienter kvar på sjukhuset och ett 20-tal av dem behöver flyttas till andra vårdinrättningar.

Israel uppger enligt AP att man gripit ett 70-tal misstänkta, inklusive ett 20-tal som ska ha deltagit i terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober – dock utan att lägga fram några bevis. Militären säger att man letar efter spår av gisslan på sjukhuset och inte riktar in sig mot läkare eller patienter.

Inga kommentarer: