söndag 4 februari 2024

Nyhetsmedia bygger upp judehat

 Eftersom jag en tid följt med Hufvudstadsbladets rapportering om kriget mellan Hamas och Israel skall jag kort kommentera en lång intervju som Peter Buchert gjort med två Gazabor som lever i Finland: Gazabor i Finland: Kolonialismen sover i våra sängar när Israel begår folkmord

En av de intervjuade går till och med  så långt att han rättfärdigar Hamas terrordåd den 7 oktober. För sådana som känner till förhållandena i Israel och vad som skett de senaste hundra åren ger intervjun inget nytt. 

Palestinierna spelar alltid offer, de har ingen som helst självkritik, de har aldrig gjort något fel, det är Israel som är orsaken till allt ont och omvärlden måste villkorslöst ge palestinierna sitt stöd. Dessutom verkar sanningen vara ett okänt begrepp.

Problemet med artikeln är att största delen av läsarna inte har någon kunskap om vad som händer och har hänt i relationerna  mellan Israel och araberna de senaste hundra åren. Nyhetsmedias ofta vinklade rapportering har inte hjälpt upp saken. Trots att intervjun knappt innehåller en rad av sanning kommer de flesta okunniga läsare tro på vad de läser.

Därför frågar jag mig igen: Varför tar nyhetsmedia inget ansvar för det de publicerar och vad det leder till? Uppenbara lögner får stå oemotsagda.


Inga kommentarer: