torsdag 29 februari 2024

Hamas-Nytt i Finland gjorde det igen!

 Tidigt i dag på morgonen anlände 30 lastbilar med hjälp till norra Gaza. Där utbröt total kaos när folkmassorna stormade mot lastbilarna. Enligt uppgifter från Hamas dödades omkring 100 personer. Hamas anklagar  Israel för att ha utfört en massaker.

Israel har snabbt utfört en undersökning av vad som hände och redan i eftermiddags informerades pressen om att de flesta som dödades blev nertrampade eller påkörda av lastbilar. Människor som plundrade hjälptransporten öppnade också eld på platsen. 

Israeliska trupper öppnade inte eld mot människorna som rusade fram mot hjälpkonvojen. Däremot sköt de mot personer som trots varningsskott närmade sig de israeliska posteringarna. Färre än 10 personer dog av skotten som avlossades av israeliska soldater. Det är vad man vet för tillfället. Det kan komma andra uppgifter senare, men i nuläget vet vi inte mer.

I dag finns det alltså en preliminär undersökning utförd av IDF och rykten från Hamas.

TV-Nytt valde att förmedla ryktena från Hamas  (0:40) och hade följande inledningsord: "Över hundra palestinier dödades i dag då israeliska styrkor öppnade eld mot en folkmassa som väntade på nödhjälp på Gazaremsan"

Ingen seriös journalist borde välja att förmedla obekräftade rykten från en terroristorganisation i stället för att utgå från en undersökning som en demokratisk stat låtit utföra. Men det är vad TV-Nytt gjorde. Man valde att leverera falska nyheter och stöda Hamas propaganda mot Israel.

Tyvärr är vi alla med och stöder denna nyhetsförmedling genom skattemedel. Kan bara säga att det är sorgligt, mycket sorgligt.

Many killed in Gaza aid stampede; IDF says its fire caused no more than 10 casualties

De här uppgifterna fanns tillgängliga redan på eftermiddagen:

IDF releases footage of crowds rushing aid trucks in Gaza City; Hamas claims 104 killed

IDF probe: Majority of casualties in northern Gaza crowd crush are result of trampling, being run over

Israeli gunfire caused 10 of hundreds of reported casualties in northern Gaza crowd crush – IDF probe

Uppdaterad: söndag 3.3. uppger IDF att deras undersökningar fortfarande kommit till samma resultat.

Majority killed by stampede in Gaza aid convoy catastrophe, IDF probe finds

Inga kommentarer: