tisdag 17 januari 2017

Antisemitism, blindhet eller rädsla?

Såhär sade EU:s utrikesminister Federica Mogherini när hon svarade på frågor om konflikten mellan Israel och palestinierna
"...jag  tror att det är mycket viktigt för oss att avstå från ensidiga åtgärder..."
Samma ord använde Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault efter konferensen i Paris i söndags och samma ord kan man sätta i munnen på nästan vilken politisk ledare som helst.
En av åtgärderna som de har i tankarna är USA:s eventuella planer på att flytta sin ambassad till Jerusalem.
Det som skorrar så falskt är att man inte verkar ha något emot ensidiga åtgärder så länge de är riktade mot Israel och är i enlighet med de palestinska ledarnas åsikter.
EU protesterade inte när Palestina erkändes i FN:s generalförsamling, EU röstade för och understöder resolution 2334 som ensidigt fråntar judarna rätten till Jerusalem, Judéen och Samarien och säger att dessa omstridda områden är ockuperat palestinskt territorium.
Ensidiga åtgärder som allvarligt kränker Israels och judarnas rättigheter, men det är tydligen inte detta man avser med ensidiga åtgärder.
En ensidig åtgärd är bara en åtgärd som kan tolkas vara till Israels fördel som t.ex. flyttningen av en ambassad till Israels huvudstad Jerusalem.
Man kan fråga sig om politikerna inte själva hör hur falskt det skorrar eller om de inte bryr sig.

Sedan kan man också fråga sig om det är så att våld och terror lönar sig? Israel och judarna kan man köra över med ensidiga beslut, resultat blir inte mer än arga ord från ledare i Israel. Ingen förväntar sig våldsamheter och terrorattacker från judarna.
Palestinierna och muslimvärlden som de identifierar sig med har däremot visat att de är beredda att ta till våld och terror för att protestera när de upplever att deras åsikt inte respekteras.Det är också vad man hotat med när det gäller ambassadflyttningen.

Följdfrågan blir då naturligtvis om det är så att man skall låta de mest våldsamma bestämma? Det kan knappast leda till något gott i längden.


Inga kommentarer: