fredag 22 december 2023

Elva veckor av strider

 Kriget mot Hamas har pågått i 11 veckor. Jag skriver medvetet inte kriget i Gaza eftersom kriget också pågår på andra platser än i Gaza. Striderna i Gaza är de häftigaste och Hamas gör fortfarande effektivt motstånd, israeliska soldater stupar dagligen. Raketattackerna mot Israel har  minskat i omfattning men  t.ex. i går sköts omkring 30 raketer mot det tätbebyggda Tel-Aviv området. Människorna i Israel måste fortfarande var beredda på att snabbt söka sig till skyddsrum.

IDF verkar göra framsteg i Gaza, sakta men säkert, och stora mängder vapen har beslagtagits eller förstörts. Delar av det enorma tunnelnätverket under Gaza (vilket kan beskrivas som en underjordisk stad) hittas också och undersöks och förstörs. Antagligen har omkring 8000 av Hamas krigare dödats.

De högsta ledarna inom Hamas har lyckats hålla sig i livet, både ledarna som finns i Gaza och de som lever i bekvämlighet utomlands, bl.a. i Qatar.

Omkring 110 kidnappade israelerna befinner sig fortfarande i Gaza och Hamas har sagt att de vägrar förhandla om deras öde tills Israel upphör med kriget i Gaza. Det är ett krav som Israel inte ens överväger. Hur många av de kidnappade som fortfarande är i livet är det ingen som vet. Varje vecka läggs några namn till på listan över dem som dödats.

Den humanitära situationen i Gaza är naturligtvis inte bra, det är krig. Omvärlden och FN lyfter fram kisen i Gaza och förstorar den i jämförelse med andra kriser (t.ex. Sudan). En orsak är säkert judehatet, man skyller eländet på Israel. USA:s utrikesminister Blinken sade några välvalda ord i ett uttalande:

USA:s utrikesminister Blinken ifrågasätter vad han säger är det internationella samfundets enda fokus på att ställa krav på Israel angående kriget i Gaza samtidigt som den tiger om Hamas egen inblandning i konflikten.

"Det som slår mig är att även om vi hör många länder som kräver ett slut på denna konflikt ... Jag hör nästan ingen som kräver av Hamas att de ska sluta gömma sig bakom civila, att de ska lägga ner vapnen, att de ska kapitulera. Det här skulle vara över i morgon om Hamas gör det, säger Blinken.

"Hur kan det komma sig att det inte ställs några krav på angriparen, utan bara på offret. Det skulle vara bra om det fanns en stark internationell röst som pressade Hamas att göra vad som krävs för att få ett slut på detta", tillägger han.

Sekreteraren insisterar på att "vilket annat land som helst i världen som står inför det som drabbades den 7 oktober skulle göra samma sak".

Tilläggas kan att om de palestinier som tvingats fly från krigsområdet skulle få ta sig över gränsen till Egypten skulle den humanitära situationen förbättras betydligt på en enda dag. Men ingen verkar vara beredd att ställa några sådana krav.

Situationen vid den norra gränsen har inte blivit bättre, snarare tvärtom. Hizzbollahs attacker fortsätter dagligen med raketer, missiler och drönare. Israel svarar med bombningar och artilleri. Israel har gjort klart att en situation där Hizzbollah befinner strax bakom gränsen till Israel inte kan accepteras i framtiden. (Det slog FN fast redan i resolution 1701 år 2006) . Israel hoppas att diplomatiska påtryckningar skall leda till resultat, annars blir det med stor sannolikhet ett större krig mot Hizbollah innan invånarna i Israel kan flytta tillbaka till sina hem i gränsområdet.

Längst i söder är situationen oförändrad. Idag sköts en drönare som var på väg mot Eilat ner över Jordanien. Drönaren verkade komma från Irak. 

Houthirebellerna i Jemen fortsätter också sina attacker. Den senaste veckan har de främst riktat sin attacker mot fartyg i Röda havet. Attackerna mot fartyg har bl.a. som mål att försvaga Israel och västvärlden ekonomiskt. Det är Iran som arbetar i bakgrunden. USA verkar få ihop en grupp stater som skall samarbeta för att skydda fartygstrafiken i området.

Kriget är enormt dyrt för Israel. Bara det att omkring 400.000 inkallade är borta från sina arbetsplatser och inga turister kommer till landet sätter sina spår. Dessutom är närmare 200.000 evakuerade från gränsområden.

Trots alla kostnader kommer kriget ännu att fortsätta. För att få ett så snabbt slut som möjligt borde omvärlden följa Blinkens råd: Sätt press på Hamas och ge Israel allt det stöd det behöver.


Nikki Haley to 'Post': UN antisemitism led to October 7 massacre - opinion

I’ve seen antisemitism. I confronted it every day at the United Nations. And I know that the Jew-haters try to hide it by saying they only hate Israel.

All it takes is 24 hours at the UN to realize that anti-Zionism is just a modern name for the ancient evil of antisemitism.

The worst-kept secret at the UN is that antisemitism is operating just beneath the surface. I saw it in my first few days on the job as US ambassador to the UN,


Hamas's antisemitism influence is even bigger than the Nazis' - opinion

Hamas is by far the most successful antisemitic entity in the world today.

Beyond all competition, it has mobilized Jew-hatred around the world, using the State of Israel both as its target and its primary weapon. 


Iranian Regime Mouthpiece 'Kayhan': 'The Most Important Strategy Of The Resistance Front... Must Be To Create Horror In All [Global] Relationships And Commerce With The Zionist Regime... By Means Of Reinforcing And Expanding The [Attacks By The] Resistance At Sea, With Missiles And Drones, And All Other Possible Ways'


Inga kommentarer: