söndag 17 december 2023

Krigets tragedi

Åtminstone militären visste att kriget mot Hamas, som Israel tvingades in i skulle bli svårt, långvarigt och föra med sig många dödsoffer på båda sidorna. Men knappast kunde någon förbereda sig för alla de smärtor och sorger den skulle föra med sig.

Eter att Hamas attackerat Israel den 7 oktober kan man säkert skriva om 10.000 personliga tragedier. Det är vad krig är, en tragedi.

En tragedi, som än en gång drabbade hela Israel, var nyheten om att israeliska soldater i Gaza i misstag skjutit tre av de kidnappade israelerna som lyckats fly från Hamas.

De tre kidnappade männen hade överlevt som Hamas fångar i 10 veckor, ingen vet under vilka förhållanden. De hade på något sätt lyckats fly från sina fångvaktare. De befann sig bara några tiotal meter från räddningen, israeliska trupper i Gaza. De gjorde allting rätt, sade IDF:s stabschef Herzi Halevi , de tog av sig skjortorna för att visa att de inte var beväpnade, de hade någon form av vit flagga och de ropade på hebreiska men ändå sköts de av en eller flera israeliska soldater. Hur kunde det hända? Det borde ju inte få hända.

Det enkla varet är: det är krig. I krig betyder misstag vanligen att någon dör. Kriget i Gaza är ovanligt kaotiskt och svårt. Hamas kan uppträde i uniform eller utan uniform, de kan i princip dyka upp var som helst från någon oupptäckt tunnel. Ena minuten kan de var en civil, andra minuten beväpnad krigare. Hamas gömmer sig helt hänsynslöst bland civilbefolkningen vilket gör att alla måste betraktas som ett eventuellt hot.

Men ändå, om den soldat som sköt, skulle ha följt de direktiv som finns, kanske de tre fångarna skulle vara i livet. Soldater skall inte skjuta mot någon som har en vit flagga. Om soldaten hade haft nerver att vänta en eller två sekunder längre innan han tryckte på avtryckaren kanske han uppfattat vem det var han sköt mot. Kanske...

För oss som aldrig varit i krig är det omöjligt att förstå den press en soldat i Gaza befinner sig i. Verkligheten är den att tvekar du att skjuta blir du antagligen själv skjuten. Rädslan måste vara ständigt närvarande, så också tröttheten. Dödskjutningen av fångarna borde aldrig ha fått inträffa, men misstag i krig har ofta dödliga följder, tyvärr.

I stället för glädje över fritagna fångar blev det sorg över deras död.

‘Friendly fire,’ that horrific oxymoron (Michael Oren)

Friendly fire: en dödlig oxymoron som är bekant för alla som har levt genom ett krig, särskilt som kombattant. Jag har, flera gånger, och har kommit att betrakta mig själv som en ofrivillig expert på ämnet. Ändå talade jag aldrig om det, åtminstone inte offentligt, förrän kvällen före Israels markintrång i Gaza, när jag gick för att träffa min gamla fallskärmsjägareenhet.

Soldaterna hade deltagit i striderna den 7 och 8 oktober, och trots att de bara var elva månader i armén, hade de sett och upplevt saker som synbart hade åldrat dem. Ändå förföljde vetskapen om att de snart skulle vara i utdragen och brutal strid dem. De var rädda, dessa vackra barn som över en natt blev vuxna och frågade mig hela tiden: "Vad fruktade du mest i krig?" Jag behövde inte överväga mitt svar. Feghet inför fienden var inte min största rädsla, och inte heller att svika mina kompisar. Min mardröm, erkände jag  för dem, var att skjuta en av våra egna.

‘And suddenly darkness’: IDF’s tragic killing of 3 hostages a new, heartbreaking blow

Israels försvarsstyrkor visste hur farligt och komplext kriget mot Hamas skulle bli på terroristarméns hemmaplan i Gaza. Och visste ändå att det var ett krig som måste utkämpas efter den 7 oktober – ett krig som ännu inte har vunnits – för att säkerställa att Hamas aldrig mer kan slakta israeler i vårt eget land. Vad fredagen visade är att IDF inte insåg alla möjliga dimensioner av faran och komplexiteten. Det hade kämpat i 10 veckor och trupper hade varit på marken i sju av dem. Varje sekund av varje minut av varje timme, dag efter dag och vecka efter vecka, var och är deras liv i fara.

Men enligt den senior IDF-officer som i lördags informerade reportrar om IDF-soldaternas fruktansvärda, felaktiga skjutning av tre israeliska gisslan i norra Gaza på fredagsmorgonen, de tappra trupperna för vilka döden lurar i varje byggnad, vid varje hörn, under varje fotfall, hade inte varnats för att ta hänsyn till möjligheten att stöta på förrymda gisslan mitt i krigszonen.

WATCH: IDF soldiers find tunnel entrance next to crib in Gaza home

IDF says it nabbed some 90 terror operatives at north Gaza hospital, seized weapons

IDF chief after hostages' killing: 'We can't kill those who raise white flags'

Defense chiefs take blame for hostage killings, note complexities of Gaza battlefield

Inga kommentarer: