onsdag 13 december 2023

Finland stöder Hamas

 Finland stöder Hamas, ja i praktiken är det faktiskt så. Finland röstade i går för en resolution i FN:s generalförsamling som kräver en omedelbar vapenvila i Gaza.

I den senaste omröstningen för några veckor sedan lade Finland ner sin röst, det var illa nog. Men nu ändrade man sig och röstade alltså för.

Under Förintelsen klarade sig Finland med äran i behåll och vägrade utlämna judar för att mördas av Hitler. (förutom åtta)

Finlands nuvarande president och regering klarar däremot inte av provet. Finland är genom omröstningen i FN med och överlämnar judarna (Israel) till att mördas av Hamas. Det är vad omröstningen i praktiken handlar om, att ge Hamas möjlighet att också i fortsättningen attackera Israel.

Lyckligtvis är resolutioner från generalförsamlingen bara uttryck för medlemsländernas drömmar, visioner och tankar, utan några praktiska konsekvenser. Men man visar var man står.

Finland visade också var vi står. Vi står mot våra närmaste allierade USA och Storbritannien. Vi står på samma sida som Ryssland, Turkiet, Iran och resten av världens diktaturer samt den muslimska världen.

Om Israels och judarnas situation känns viktig spelar det ingen roll vilken regering eller president vi har. De är alla lika dåliga och saknar moralisk kompass. När massakern av över 1000 judar och kidnappningen av 240 inte öppnar ögonen finns det inget som längre kan göra det. Tyvärr står judarna och Israel väldigt ensamma och det har de minsann fått erfara de senaste månaderna.

När man ser omröstningsresultatet nedan kan man inte annat än göra en jämförelse med Evian konferensen 1938. Då samlades världens stater för att diskutera om man kunde hjälpa judar som ville fly från nazisterna. Inte en enda stat var beredd att ta emot judar förutom Dominikanska republiken. Samma nonchalans för judarnas situation ser vi idag.



Israels FN-ambassadör Gilad Erdan förklarade hur situationen är på riktigt

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan uppmanade FN:s generalförsamling att fördöma Hamas, men noterade att detta knappast skulle hända med tanke på att "ni kan inte ens förmå er att fördöma Hamas! För att inte ens nämna dem! 

"Jag vet ärligt talat inte hur ni kan se er i spegeln efter att ha stöttat en resolution som inte fördömer Hamas och inte ens nämner dem vid namn! "Men vet ni vad, jag har en idé: om ni vill ha en riktig vapenvila, här är rätt adress", sa Erdan när han höll upp en vit affisch med fotografiet av Hamasledaren Yahya Sinwar och hans telefonnummer. "Detta är telefonnumret till Hamas kontor i Gaza. Ring 970-599-3765 och fråga efter Yahya Sinwar. Säg åt Hamas att lägga ner sina vapen, överlämna  sig och lämna tillbaka våra gisslan. Detta kommer att medföra en fullständig vapenvila som kommer att vara för evigt!” sa Erdan.

Erdan säger ungefär det som jag tidigare skrivit: Omvärlden måste kräva att Hamas lägger ner sin vapen, friger de kidnappade och  överlämnar sig själva för att ställas inför rätta. Då kan en vapenvila träda i kraft.

Om man vill skydda de civila medan man väntar, kräv att Egypten öppnar gränsen så att de som flytt kan komma bort från kriget. En enkel åtgärd som skulle förenkla livet för dem som är på flykt, så gör man i andra krig.

Inga kommentarer: