tisdag 12 december 2023

FN - Gaza och andra krig


 FN har alltid haft vad man kan kalla en besatthet av Israel. Olika FN organ fördömer årligen Israel långt fler gånger än någon annan stat. FN: s råd för mänskliga rättigheter tar alltid upp Israel till behandling vid sina årliga möten, inget annat land behandlas på samma sätt. Detta bara som exempel.

Under det pågående kriget har FN agerat med samma besatthet. Kriget har behandlats och skall behandlas i FN:s säkerhetsråd och i generalförsamlingen. FN:s generalsekreterare har flera gånger kommit med sådana uttalanden att krav på hans avgång kommit från Israel.

Situationen har av generalsekreterare Guterres beskrivits som en episk humanitär katastrof, närmast som något aldrig tidigare skådat. Beskrivningen åtföljs av ett krav på omedelbar vapenvila.

Vapenvila i och för sig skulle säkert vara bra för befolkningen men kravet borde innehålla klara och tydliga krav på att Hamas omedelbart lägger ner och överlämnar sina vapen och befriar de kidnappade israelerna. Det är enda vägen till en acceptabel vapenvila, det borde till och med FN tjänstemän förstå. En vapenvila där Hamas  behåller sina vapen, förnödenheter och vapen införs till Gaza, och Hamas får möjlighet att omgruppera och förstärka sina positioner borde inte vara acceptabelt för någon.

Är situationen i Gaza värre än situationen i andra krig?

MTV hade i går en nyhet från Sudan på grund av att Röda Korsets evakueringsbussar utsatts för en attack och personal från Röda korset dödats. I artikeln konstateras att i det 8 månader långa kriget i Sudan har 12.000 människor dödats. Enligt FN är 25 miljoner människor i behov av hjälp och endast till en bråkdel av dem har man kunnat förmedla hjälp.

Om situationen i Gaza är en episk humanitär katastrof hur skall man då beskriva ett krig där tio gånger fler människor lider nöd och inte får någon hjälp?

Varför visar nyhetsmedia nästan inget intresse för nöden när man inte kan skylla den på Israel?

Varför förekommer det inga demonstrationer mot det onödiga kriget i Sudan och varför är människor inte upprörda över situationen?

Kriget i Ukraina kan vara ett annat jämförelseobjetk: (UNHCR)

5,1 miljoner människor är på flykt i Ukraina – de är internflyktingar. (Källa: OCHA)

8 miljoner människor har flytt över gränsen – de är flyktingar. (Källa: data.unhcr.org)

18 miljoner människor är direkt drabbade av kriget – många är fångade i strider utan möjlighet att ta sig därifrån.

Omkring 200.000 soldater har dödats och ännu fler skadats i kriget, civila dödsoffer är omkring 10.000.

Syrien är ett annat exempel

Under det långa kriget har omkring 6 miljoner flytt utomlands och lika många är internflyktingar. Ungefär 500.000 människor har dödats i kriget.

Situationen för invånarna i Gaza kunde förbättras genom en enkel åtgärd från Egypten, öppna gränsen för flyktingarna. Att de som tvingas fly undan krig tar sig över gränsen till grannländerna är det normala. Men varken Egypten eller några andra arabländer har öppnat sina gränser för flyktingarna.(Till Egypten har ett litet antal sjukhuspatienter kommit) FN:s flyktingorgan UNRWA har sedan  tidigare tagit hand om en stor del av Gazas befolkning och det skulle vara enkelt för dem att flytta verksamheten till den egyptiska sidan av gränsen där befolkningen kunde vara i relativ trygghet medan kriget pågår. Om någon på riktigt bryr sig om invånarna i Gaza borde kravet på att de måste få ta sig över gränsen till Egypten höra till de första åtgärderna. Men inga sådana krav har hörts.

Krig är alltid grymma och drabbar befolkningen hårt. Vissa krig är enbart grymma och har inget egentligt syfte annat än stärka någons maktposition, dit kan man räkna Sudan och Syrien.              

Andra krig är försvarskrig där den ena parten utsatts för attack och måste försvara sig. Dit kan man räkna kriget i Ukraina och Israels krig mot Hamas. I båda fallen kan man betrakta angriparna (Ryssland och Hamas) som direkt ondskefulla och omvärldens stöd och reaktion borde vara därefter.

Om FN vill vara ute i tid och förhindra ett betydligt allvarligare krig än kriget i Gaza borde FN omedelbart sätta in alla resurser för att säkerhetsrådets resolution 1701 från 2006 genomförs. Det betyder att Hizbollah snabbt måste tvingas bort från gränsområdet till området norr om Litanifloden. På lång sikt måste Hizbollah avväpnas.

Det kommer allt tydligare uttalanden från Israel att man inte längre kan acceptera att Hizbollah finns vid gränsen. Hizbollah har redan länge uttalat hot om att utföra attacker liknande den som Hamas utförde den 7 oktober. Hittills har Israel inte tagit hotelserna riktigt på allvar men läget är nu ett helt annat. En diplomatisk lösning på frågan är enligt Israel att föredra men om det inte fungerar är risken stor att det blir krig. En upprepning av massakern som Hamas utförde får bara inte ske i norr. Israel är tvungen att förhindra det på sätt eller annat.

FN kunde ju försöka hjälpa till där om man vill göra lite nytta. FN har fredsstyrkor i området men de har inte hittills gjort något för att stoppa Hizbollah och kommer knappast att göra något.

Resolution 1701:

8. Calls for Israel and Lebanon to support a permanent ceasefire and a longterm solution based on the following principles and elements:

 – full respect for the Blue Line by both parties;

 security arrangements to prevent the resumption of hostilities, including the

establishment between the Blue Line and the Litani river of an area free of any 

armed personnel, assets and weapons other than those of the Government of

Lebanon and of UNIFIL as authorized in paragraph 11, deployed in this area;

 – full implementation of the relevant provisions of the Taif Accords, and of

resolutions 1559 (2004) and 1680 (2006), that require the disarmament of all

armed groups in Lebanon, so that, pursuant to the Lebanese cabinet decision of

27 July 2006, there will be no weapons or authority in Lebanon other than that

of the Lebanese State;

 – no foreign forces in Lebanon without the consent of its Government;

 – no sales or supply of arms and related materiel to Lebanon except as

authorized by its Government;

 – provision to the United Nations of all remaining maps of landmines in

Lebanon in Israel’s possession; 


Inga kommentarer: