torsdag 28 december 2023

Lögner i juletid

 Jesus, vars födelse vi firar under julen, sade att han är sanningen. Därför borde också alla som följer honom sträva efter att hålla sig till sanningen.

Om djävulen säger Jesus, att han är lögnens fader. I samband med julhelgen har vi tyvärr sett spår av djävulens lögner i Kyrkpressen, Hufvudstadsbladet och Borgå biskops julhälsning. Gemensamt för dem alla är att de påstår att Jesus var en palestinier eller föddes i Palestina.

Bibeln är väldigt tydlig med var och när Jesus föddes, han var en verklig historisk person. De som påstår att Jesus föddes i Palestina gör honom till en fantasifigur utan förankring i verkligheten.

Intervju i Kyrkpressen:

"– Vår syn har utvecklats till en mer holistisk. Vi ser fortfarande Jesus som en del av försoningsprocessen. Vi läser Bibeln som palestinier och vi tror att Jesus var en palestinier. Vår försoningsprocess är fortfarande långt baserad på tro. I processen ingår också religions- och trosfrihet.

Vad menar du med att Jesus var en palestinier?

Under det första århundrade kallades judarna också för palestinska judar. Jesus var jude, men han var också palestinier."

Intervju i Hufvudstadsbladet:

Han beskriver julevangeliet som en palestinsk berättelse,...

...Julberättelsen handlar om en familj i norra Palestina som av kejsaren beordras gå söderut, till Betlehem.


Julhälsning av biskopen i Borgå stift:

För Jesus var uppror och oroligheter inte obekanta. Då han föddes i Palestina fick han fort pröva på flyktingens liv. 

Ett av namnen på barnet som föddes i Palestina och lades i en krubba är Fridsfurste. 

Biskop Åstrand i en krönika i Hufvudstadsbladet.

Och i år när ”Stilla natt” sjungs i kyrkorna och nynnas på i hemmen är det ganska tyst och nedstämt i staden Betlehem som ligger i Palestina. 


Från julevangeliet i Lukas 2 får vi följande fakta:

Kvirinius var landshövding över Syrien, dit Judeen hörde:

Josef och Maria for från Galileen till Betlehem i Judeen.

Simeon i templet talade om Jesus som kom med härlighet för Guds folk Israel.


När Jesus var född i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid... så börjar  berättelsen om de  vise männen i Matteusevangeliet.

De skriftlärda svarade de vise männen på frågan var Messias skulle födas: Du Betlehem i Juda land... skall vara en herde för mitt folk Israel.

Efter flykten till Egypten uppmanas Josef att återvända till Israels land. Han steg då upp och tog med sig barnet och dess mor och kom till Israels land.

Det behöver kanske inte sägas, men Palestina nämns inte en enda gång i nya testamentet. Den enkla förklaringen är att det inte existerade något sådant begrepp för området på den tiden.

Efter Bar Kokhba-revolten 135 gav romarna ett nytt namn åt Jerusalem och  Judeen. Jerusalem fick namnet Aelia Capitolina och Judeen fick namnet  Syria Palestina. Namnet Palestina åtminstone delvis för att ytterligare förödmjuka judarna och påminna dem om deras tidigare fiender filisteerna.

Först hundra år efter Jesu död och uppståndelse fick området alltså namnet Palestina. Därför är det en lögn att påstå att Jesus föddes i Palestina. En lögn som kopplar bort honom från hans historiska sammanhang, från hans ursprung och hans uppgift.

De palestinska ledarna har under lång tid hållit på med historieförfalskning och ett av deras mål har varit att göra Jesus till en palestinier. Förvånansvärt lätt går omvärldens teologer och media med och sprider denna lögn.


De två intervjuerna jag hänvisar till ovan har naturligtvis också en politisk agenda.

Kyrkpressen: På den israeliska sidan förstår man att det som händer  (bl.a. Hamas massaker av judar)beror på ockupationen och man driver på ett slut av den.

Man vill ge sken av att judarna egentligen själva är skyldiga till de våldsdåd de utsätts för. 

Fakta: Ockupation är inte orsaken till arabernas våld mot Israel och judarna. Araberna/muslimerna motsätter sig med våld att judarna återvänder till det land Gud gett dem och återupprättar sin egen stat där.

1)Israel har inte ockuperat Gaza på snart 20 år

 2)  För snart hundra år sedan 1929, utförde araberna i Hebron en massaker av 67 judar. Då fanns det ingen judisk stat och ingen ockupation ändå mördades judarna.

HBL:– Den bibliska historien talar om kung Herodes som är blodtörstig och beordrar att döda barnen i regionen kring Betlehem. Fler än 8 000 barn har mördats för att Netanyahu ska hållas kvar vid makten. 

Fakta: Om man vill göra en jämförelse med Herodes kan man nämna Hamas massaker. Där mördades faktiskt flera barn.

De barn som dör i Gaza mördas inte, åtminstone inte av Israel. De dör i ett krig som Hamas startade. Ett krig som i stort sett hela Israel är överens om att måste utkämpas för att judarna skall han någon framtid i sitt eget land. Ett krig där Hamas gömmer sig bakom civila i skolor, moskeer sjukhus och hem. Ett krig där Israel försöker skydda civila och där Hamas hänsynslöst utnyttjar dem för sina egna syften. Ett krig som omedelbart skulle ta slut om Hamas skulle frige de kidnappade israelerna och lägga ner sina vapen.

Lögnens fader är i full gång.

Inga kommentarer: