måndag 4 december 2023

Israel skyldig att försvara sina medborgare

 Följande text skrev jag för en vecka sedan som insändare till HBL. Den har inte publicerats så jag publicerar den här med ett tillägg på slutet.(Uppdatering: texten publicerades i Hufvudstadsbladet  den 14 december)




Israel har inte bara rätt att försvara sig. Det är en stats skyldighet att försvara sina medborgare.

 Efter att Hamas anfallit Israel och på ett barbariskt och grymt sätt mördat omkring 1200 personer och rövat bort ca 250 personer, bland dem många barn, kvinnor och åldringar, samt skjutit flera tusen raketer mot Israel hade Israel inget annat val än att förklara krig mot Hamas.

 Bland annat EU parlamentet och USA:s ledning var inne på samma linje: Hamas måste elimineras, sade man.

 Kriget har tagit många israelers liv också efter massakern, både civila och soldater. Omkring 200.000 israeler har flytt från sina hem för att undkomma den värsta raketbeskjutningen.

 Orsaken till att Hamas måste elimineras är att den är en terroristorganisation med målsättning att döda judar och förinta den judiska staten Israel. Krig är enda vägen för Hamas och fredsförhandlingar kommer inte på frågan. Efter massakern sade en av ledarna för Hamas att man kommer att upprepa massakern när tillfälle ges. För att förhindra detta måste Israel ge sig in i ett svårt och farligt krig.

 Om Israel lyckas vinna kriget är det inte bara en seger för Israel som medför större trygghet för medborgarna. För palestinierna i Gaza skulle det vara en ännu större seger, befrielse från Hamas tyranni och förtryck. En ny början och nytt hopp inför framtiden.

 Vägen dit är svår och lång. Kriget kommer att kräva många dödsoffer och krig är fyllda av personliga tragedier. Oskyldiga drabbas trots att Israel gör vad de kan för att undvika det medan Hamas kör med sin strategi, civila dödsoffer är något positivt och kan utnyttjas i mediakriget mot Israel. Ifall omvärlden tvingar Israel att avsluta kriget för tidigt har ingenting vunnits. Mönstret från tidigare sammandrabbningar upprepas då, Hamas sitter kvar vid makten och fortsätter sitt förtryck av befolkningen i Gaza och nya mer förfärliga terrordåd mot Israel kommer att utföras.

På samma sätt som Ukraina behöver ett långvarigt och stabilt stöd från omvärlden för att kunna vinna över Ryssland  behöver Israel stöd för att vinna över terroristorganisationen Hamas och åstadkomma en förändring till det bättre.

Ifall Israel tvingas till en för tidig långvarig vapenvila kommer det antagligen visa sig vara en katastrof för alla utom Hamas och dess understödjare Iran.

Daniel Brunell

Tillägg:

Omvärlden ställer hela tiden krav på Israel, hur de skall genomföra kriget mot Hamas. Men det är Israel som riskerar sina soldaters liv för att eliminera Hamas, vilket både EU parlamentet och USA krävt. Därför borde omvärlden i stället stöda Israel i kriget utan att hela tiden ifrågasätta Israels agerande.

Pressen från omvärlden borde istället riktas mot Hamas och Gaza. Det finns ett effektivt sätt att få slut på striderna:  

1)Hamas måste omedelbart lägga ner sina vapen

2)Hamas ledare måste ställas inför rätta

3) Hamas ledare har samlat på sig enorma tillgångar, dessa måste  beslagtas och användas för att bygga upp Gaza

Jag har inte sett någon lägga fram sådan krav, ändå är det enda vägen till en lösning och ett slut på kriget.

Istället för att rikta pressen mot Hamas och Gaza gör omvärlden vad den kan för att rädda Hamas och för ivrigt in varor till Gaza så att varken Hamas eller befolkningen behöver ta konsekvenserna av sitt agerande. Omkring 75 % av befolkningen säger sig stöda den massaker som Hamas utförde den 7 oktober, de borde också få lära sig att stöder man terrorister skall man inte vänta sig någon hjälp från omvärlden. Terrorism accepteras inte. Ett grymt förslag tycker säkert någon, men det är också grymt att inte förhindra att Hamas utför nya barbariska terrordåd.

Västvärlden har under de senaste 80 åren förblindats av sin tro på att allt kan lösas genom förhandlingar.  Man känner inte igen ren ondska och förstår inte hur den måste behandlas. Det kan i värsta fall leda till de västliga demokratiernas undergång.

Inga kommentarer: