fredag 15 december 2023

En analys av läget i Gaza och Israel

 En intervju med Lt. Col. Jonathan Conricus, internationell talesman för IDF, som går igenom läget just nu. Om man vill ha lite mer information än bara rubriker så lönar det sig att läsa. (Man får en läsbar översättning till svenska om man använder Google translate eller AI)

Lt. Col. Conricus: War must dismantle Hamas; tunnel flooding on table

The war in the Gaza Strip is continuing for its third month and Israeli military casualties are mounting. In an interview with The Media Line's Felice Friedson, the Israel Defense Forces international spokesman, Lt. Col. Jonathan Conricus, discusses the short- and long-term goals of the war and says Israel is paying a heavy price, but its goals remain unshaken: Hamas must be toppled, he says, and the hostages being held in Gaza, who still include 17 women and children, must be returned. Israel has no other choice.

Exempel på Google översättning:

TML: Dagen då Israel förklarade krig mot Hamas, betonade de som talade på hennes vägnar att vägen till seger skulle vara långsam, medveten och kostsam. Nu, cirka 68 dagar in i konflikten, är observatörer förvånade över att raketer fortsätter att flyga in i Israel, och att Hamas-striderna fortfarande är ganska dödliga. Vilka "oväntade" har du stött på under de senaste två månaderna?

Överstelöjtnant Conricus: Så, vi har kämpat i 68 dagar, sedan den 7 oktober, och som vi sa från början, redan innan vi startade markoperationer i Gaza för att avveckla Hamas, sa vi att vi förstår och vet att det kommer att bli en lång och svår kamp, att vi tyvärr kommer att få betala ett pris i blodet för att uppnå våra mål, och att det inte kommer att bli lätt, men att vår beslutsamhet är mycket tydlig. Annons Och alla vi, soldater i IDF, och officerare, befälhavare, överkommandot, förstår alla att vi måste avveckla Hamas för att civila israeler ska kunna åka hem. Nu har vi sett Hamas fortsätta att verka under hela kriget, och vi ser att de fortfarande behåller viss raketavfyrning och stridskapacitet. Tyvärr hade vi igår en massolycka i Shejaiya [i norra Gazaremsan] där 10 israeliska soldater dödades från Golani-brigaden och vår elitära flygräddningsenhet, vår taktiska flygvapenenhet [669]. Så det finns fortfarande fickor av motstånd i norra Gaza, och kampen är inte över där. Det finns fortfarande raketuppskjutningar och det finns fortfarande tunnlar, och det finns fortfarande terrorister där. Naturligtvis kraftigt försämrad, men fortfarande där. Och i södra Gaza, närmare bestämt i Khan Yunis, pågår striderna och det kommer att ta mycket tid och mycket ansträngning för att avveckla Hamas, men vi bör inte blanda ihop tid och tålamod med brist på beslutsamhet. Beslutet är mycket tydligt, och vi kommer att besegra Hamas. Det finns inget annat alternativ.

Ett sammandrag av Copilot AI:

Intervju med IDF-talesman: Sidan innehåller en lång intervju med Lt. Col. Jonathan Conricus, den internationella talesmannen för Israels försvarsstyrkor, om kriget mot Hamas i Gazaremsan och situationen i norra Israel.

IDF:s mål och utmaningar: Conricus förklarar att IDF:s mål är att avväpna Hamas, befria gisslan, och återställa säkerheten för israeliska civila. Han säger att IDF står inför stora utmaningar, såsom Hamas tunnlar, raketbeskjutningar, och gisslansituationen. Han säger också att IDF tar hänsyn till internationell opinion och humanitärt bistånd, men att Israel inte har något annat val än att besegra Hamas.

USA:s och internationella samfundets roll: Conricus uttrycker sin tacksamhet för USA:s stöd och ledarskap, och hoppas att andra länder och organisationer kommer att hjälpa till att förändra situationen i Gaza till det bättre efter kriget. Han kritiserar Hamas för att missbruka civilbefolkningen och stjäla humanitärt bistånd, och uppmanar Röda Korset att besöka gisslan.

Inga kommentarer: