torsdag 7 december 2023

Två månader av krig på tre fronter

 Det har nu gått två månader sedan Hamas startade ett krig mot Israel genom att de med omkring 3000 män tog sig över gränsen till Israel och utförde en oerhört grym massaker på fler än 1000 israeler. Hamas rövade också bort omkring 250 israeler, barn, kvinnor, åldringar och män. Samtidigt sköt Hamas tusentals raketer mot olika delar av Israel. Till kriget anslöt sig snabbt Hizbollah i Libanon och lite senare också Jemen. Noteras bör att alla parterna i kriget mot Israel stöds och utrustas av Iran.

Israel svarade på anfallet med flygvapnet och utförde omfattande bombningar av Hamas anläggningar i Gaza. Efter nån vecka gick de israeliska marktrupperna in i Gaza.

Israels mål i kriget är att se till att Hamas inte längre är något militärt hot och naturligtvis inte styr i Gaza. Det andra målet är att få de bortrövade människorna tillbaka.

Av de kidnappade har omkring 100 personer frigivits i samband med en veckolång vapenvila. Israel ser frigivningen som ett tecken på att man genom de åtgärder man vidtagit lyckats sätta press på Hamas. Visserligen frigav Israel tre gånger fler palestinska fångar, de flesta av dem dömda för olika terror relaterade brott. Det var ändå oerhört viktigt för Israel att få de flesta kvinnorna och barnen frigivna. De frigivna har ännu en lång väg tillbaka till ett normalt liv. Det har börjat komma ut en del rapporter om hur de kidnappade behandlades, tortyr och sexuellt ofredande verkar ha förekommit.

Rädslan för att situationen för de återstående ca 130 kidnappade är ännu värre är stor. Bland andra USA har  sagt att Hamas antagligen vägrade släppa de återstående kvinnorna för att de inte skulle kunna berätta vad de utsatts för. Det uppges som en möjlig orsak till att Hamas bröt vapenvilan.

Israeliska arméns markoperationen inne i Gaza fortsätter. Ingen avgörande seger har ännu inträffat och enligt ett uttalande från IDF kan kriget fortsätta på den nuvarande nivån in i januari, varefter intensiteten i kriget minskar. Någon snabb framgång förväntas alltså inte, inte heller något snabbt slut på kriget.

Varje dag rapporterar IDF om att man hittat nya vapenförråd som tillhör Hamas, oftast finns de i närheten av skolor, moskéer eller sjukhus. Ibland inne i dessa. Tunnelnätverket som Hamas byggt under Gaza är en stor utmaning för IDF, också dessa har Hamas byggt så att ingångarna ofta finns i anslutning till ovan nämnda byggnader. Allt detta är en förklaring till att så många civila dödats i striderna. Det hjälper inte att Israel försöker förhindra att civila dödas när Hamas medvetet använder civila som mänskliga sköldar och utsätter dem för fara. En uppskattning är att Hamas förlorat omkring 5000 män i striderna, de har sammanlagt antagligen omkring 30.000 män i sina led. Israel har förlorat nästan 100 soldater i striderna i Gaza.

Striderna har nu förflyttats från norra Gaza till de södra delarna där Israel förväntar sig att få tag på ledarna för Hamas.

Trots att kriget pågått i två månader har Hamas fortfarande förmåga att skjuta raketer mot Israel och gör det också i princip varje dag.

På den norra fronten fortsätter kriget som tidigare. Hizbollah skjuter raketer, granater och missiler mot Israel och Israel besvarar eldgivningen. Hittills har kriget där i huvudsak utkämpats i gränsområdet. Oron och rädslan finns ändå för att Hizbollah skall utöka sin aktivitet. Hizbollah är en mycket farligare motståndare än Hamas med mycket effektivare vapen.

Vid den södra fronten, Eilat, fortsätter det också som tidigare. Från Jemen skjuts det långdistans missiler mot Eilat, även drönarattacker har rapporterats. Man har lyckats avvärja alla attacker. Israel har skjutit ner en del missiler och amerikanska flottan i Röda havet har skjutit ner en del. Attacker har också riktats mot fartyg i den amerikanska flottan. Dessutom har Jemen kapat fartyg och hotar med att angripa fartyg med anknytning till Israel. USA har uppmanat Israel att inte svara på attackerna.

Egentligen finns det också en fjärde front, västbanken med den palestinska myndigheten. Israel försöker förhindra terrorattacker genom att slå till mot terrorister innan de hinner genomföra sina attacker. Men oroligheter är vanliga och en del terrorattacker har genomförts. Relativt stor uppmärksamhet har av omvärlden riktats mot de judiska extremister som angripit palestinier på området, ett problem som naturligtvis måste bekämpas. Men bra vore om lika stor uppmärksamhet riktades mot palestinierna och deras ledare som prisar terrorattacker och uppmuntrar till flera våldsdåd.

Omvärldens reaktion på kriget är delat. Sorgligast är kanske att se hur stort judehatet är. Trots att det var judarna som utsattes för en otroligt grym massaker är det mot judarna och Israel som de flesta demonstrationerna och uttalandena riktar sig.

USA är den stat som tydligast visat sitt stöd för Israel medan Turkiet, Iran, Ryssland och flera muslimska stater lika tydligt ställer sig på Hamas sida. Många muslimska ledare världen över har också uttalat stöd för Hamas.

FN och allra största delen av omvärlden kräver ett eldupphör som i princip betyder att man ställer sig på Hamas sida. Ett eldupphör betyder att Hamas sitter kvar vid makten i Gaza, att den får behålla sina vapen och sin förmåga att attackera Israel och att den fortsätter att tyrannisera befolkningen i Gaza. Ingen trygg framtid för Israel och ingen framtid för befolkningen i Gaza.

FN:s generalsekreterare har så tydligt tagit ställning för Hamas att Israel flera gånger krävt att han avgår. I går gick han ett steg längre när han åberopade artikel 99 i FN:s stadgar, för att sammankalla FN:s säkerhetsråd, för att få till stånd en vapenvila (i praktiken rädda Hamas). Det är första gången  FN:s generalsekreterare använt sig av artikel 99 sedan 1989. (Artikel 99 säger "Generalsekreteraren kan uppmärksamma säkerhetsrådet på varje fråga som enligt hans åsikt kan hota upprätthållandet av internationell fred och säkerhet.”)

Istället för att tala för en vapenvila borde FN och omvärlden enhälligt kräva att Hamas omedelbart och villkorslöst lägger ner sina vapen. Att Hamas ledare ställs till svars inför domstol och att deras tillgångar beslagtas och används för att återuppbygga Gaza. Då kunde det bli fred och hopp om en bättre framtid för både Israel och Gaza. Men ingen har på allvar lagt fram ett sådant förslag.

Som det nu ser ut finns det ingen lösning på kriget mellan Israel och Hamas, inte heller på konflikten mellan Israel och palestinierna i stort. 

För att förstå hur det kan var så måste man ta in den andliga aspekten på konflikten.

Enligt Bibeln är judarna Guds egendomsfolk, han har utvalt dem och han har gett dem Israels land för eviga tider. Han har lovat att föra dem tillbaka till sitt land, vilket han har gjort och håller på att göra.

Enligt islam tillhör alla områden som islam någon gång erövrat islam och Allah. Alltså tillhör Israels område islam.

Det är Bibelns Gud och koranens gud som står i strid med varandra. Guds plan för världen och dess frälsning inbegriper judarna, djävulen gör vad han kan för att förhindra Guds plan att förverkligas. Här står människorna ganska maktlösa men vi kan och måste ändå välja sida.

Den barbariska massakern 7 oktober gav människor ett enkelt val. Vill man stå på ondskans (djävulens) sida eller på det godas  (Guds) sida. Världen har valt och får stå sitt kast men varje människa får göra sitt eget val.

Joel 3 

Ty i de dagarna och på den tiden, när jag gör slut på Judas och Jerusalems fångenskap skall jag samla alla hednafolk och föra dem ner till Josafats dal. Där skall jag hålla dom över dem för mitt folks, min arvedels Israels skull, som de har förskingrat bland hednafolken. De har delat mitt land.

Sakarja 12  

Se, jag skall göra Jerusalem till en berusningens kalk för alla folk runt omkring...

... Det skall ske på den dagen att jag skall göra Jerusalem till en tung sten för alla folk. Var och en som lyfter den skall göra sig illa på den. Och alla jordens folk skall församla sig mot henne.

Hamas aims to make us not want to live in Israel. ‘Victory’ is when that threat is defeated

As UN chief uses rare clause to urge truce, Israeli envoy says he ‘reached a new moral low’

‘Israeli female soldiers shot in crotch, vagina, breasts on October 7’

At least 10 freed hostages were sexually abused in Hamas captivity, doctor says

Hostages given tranquilizers to 'look happy' upon release from captivity

Hamas violated hostage deal so women wouldn't talk, US spokesman alleges

New Houthi threats to ships in Red Sea, Eilat

IDF finds one of the largest Gaza weapons stockpiles ever near school, hospital

No more Mr. Nice Guy following Turkey's actions - editorial

Top Fatah official promises: “The next and more violent [than Oct. 7] explosion will be in the West Bank”

Exempel på hat från den muslimska världen (MEMRI)

Hamas is “proud” to “sacrifice” Gazan civilians


Inga kommentarer: