söndag 6 juni 2010

Hamas skärper greppet om Gaza

Hamas gjorde senaste vecka räder mot flera frivilligorganisationer i Gaza och stängde deras kontor. Drabbade blev bl.a. Sharik Youth Institution, Bonat Al-Mustaqbal (Future Builders) Society, the South Society for Women’s Health, the Women and Children Society,Palestinian Mini Parliament and the National Reconciliation Committee.
Hamas raids, closes NGO offices (Jerusalem Post)
"Hamas’s security forces on Monday and Tuesday raided the offices of several non-governmental organizations in the Gaza Strip and confiscated equipment and furniture, drawing sharp condemnations from human rights groups.The sources said the raids were carried out by agents belonging to Hamas’s Internal Security apparatus without court permission.Hamas spokesmen in the Gaza Strip on Thursday refused to comment on the raids.After conducting a thorough search of the offices of the organizations, the Hamas security agents confiscated files, documents, computers, fax machines and other equipment.The agents also informed the managers and workers of the organizations of the Hamas government’s decision to close them down indefinitely...."

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej maste bara saga att denna blogg ar so valdigt bra och upplysande,,,jag har sjalv manga israeliska vanner och jag har lang tid kannt att det alltid ar Israel som anses som de Onda,,nar det finns fler sidor av det hela,,,so jag visste redan fran borjan att det var nagot som inte stamde med bathistorien,,,och jag ar otroligt glad over filmbevisningen,,som visar att de inte bara var en fredsaktivist bat,,vill bara tacka an en gang for denna sida,,och kommer folja den kritiskt,,,for det ar en alvarlig fraga detta krig,,och ar so glad att nu israel far nagot som bevisar att de bara ar bovar i detta,,,hoppas fler hittar hit so vi kan fa slut pa judeforfolelsen som aldrig tycks sluta,,,

lina sa...

skrev for 5 mintuer sedan,,,jag har en fraga till dig ocksa,,,nar det galler dessa filmer som du har som bevisar att baten inte var helt fredlig,,,vart kommer den ifran och har storre tidningar och andra merdier fatt ta del i dem eller politiker,,,for det ar alvarligt,,,valigt folk maste fa veta vad som verkligen hant,,israel har redan so daligt rykte so det behovs inte mer av det,,skulle garna att du besvarar min fraga sen jag detta amne intresserar mig so mycket,,

Daniel sa...

De flesta filmerna finns på youtube och det är bl.a IDF som väljer att sätta upp en del material där. En del filmer från skeppet Mavi Marmara filmades av skeppets säkerhetskameror. Fotona av de sårade israeliska soldaterna publicerades av en turkisk tidning.
Nog har alla stora tidningar och nyhetsmedier tillgång till materialet om de vill. Men som ett nyttinlägg på bloggen visar verkar det om t.ex. Reuters väljer att redigera bort obekväma sanningar.

Veritas sa...

När jag ser hatet mot Israel, där man (Ship to Gazas deltagare) ger sig ut för att vara endast offer för en nations (Israel) agerande men där det är så uppenbart för reflekterande människor hur en förment humanitär aktion cyniskt tagits till användning i ett stormaktspolitiskt spel (Turkiet- Syrien-Israel-Iran), väller äcklet upp inom mig. Om dessa aktivister hade haft just humanitära avsikter och inget annat, hade deras aktion varit trovärdig och inte som nu, framstått som det hyckleri det är. Hade dessa aktivister endast haft det palestinska folkets väl i Gaza för ögonen, dem de försöker att hjälpa och visa medkänsla med, hade de fått igenom den humanitära hjälp de så enträget påstår var deras syfte när Israel erbjöd dem att föra skeppen med nödhjälpen in till Ashdod i Israel. Varför tog de inte detta erbjudande, men valde konfrontation med Israelisk militär som ändade ytterligare nio liv? Så hade åtminstone jag gjort om jag har omsorg om en, eller som i detta fall, tusentals människor. Här visar sig hyckleriet - och cynismen - hos de människor som organiserat Ship to Gaza. Jag tycker att de borde visa större respekt och hänsyn för palestinierna, det är tillräckligt svårt för dem. De är uppenbart att avsikterna inte varit ärliga, för då hade det inte behövt sluta så illa som det nu gjorde. Vi får bida tiden och se vad som verkligen dolt sig av människor och motiv i denna aktion. Låt mig också säga, att om det ska bli en varaktig fred i Mellanöstern kan man inte ha som mål att utradera Israel som stat och fördriva judarna, som finns i Hamas långsiktiga mål. (Läs fotnot 8 i denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Hamas
och vidare om Hamas, som ju styr i Gaza). Det löser inga problem och gör dem bara värre. Här krävs förhandlingsvilja; ge och ta i en uppriktig anda. Det innebär uppoffringar - från båda sidor.
Som det upprepat visar sig, så är det som skadar palestinierna deras urusla och till synes hjärtlösa ledare; hjärtlösa inför dess befolknings lidande. Hamas är en ren katastrof för palestinierna i Gaza!

Det måste finnas gränser inför ens politiska övertygelser där man inte får spela med människors liv hur som helst (Hamas gör det), men där bland flera ting den övertygelsen bör innehålla livets helgd. Att skydda livet bör vara normens grund och stå över all övertygelse. "En utopi (läs politisk ideologi) skall bedömas inte efter den sköna nya värld den drömmer om utan efter vilka offer den är beredd till" (Tidsbilder av Anders Piltz). Tänk efter vad de offren ALDRIG får vara, nämligen människoliv.

Läste på textnyheterna den 2 juni 2010, att Israel hade levererat innehållet i hjälpsändningarna från Ship to Gaza, undantaget varor som inte får föras in, cement bland annat. Hamas ville inte ta emot leveransen med motiveringen; antingen allt eller så inget. Vad i all sin dar? Hur tänker man här? Säkerligen innehöll leveransen mycket som kan komma den arma befolkningen till del. Men, nej. Och det är här hjärtlösheten från deras egna ledare visar sig; att de inte ser till sin befolknings bästa. Det här sättet att att tänka och uppföra sig tillämpas på det mesta. Men det får då katastrofala följder som vi ser just i Gaza.
Hamas behöver lära sig att vara lite pragmatiska och ta vad som gives; ge och ta, ompröva beslut; göra fel, göra rätt. För så fungerar livet och relationer människor emellan, på det personliga planet såväl som nationer emellan.