På Suomen Kuvalehtis websida kan man läsa två artiklar av kommodor Mikko Taavitsainen som analyserar händelserna kring Gazakonvojen och Turkiets roll i händelserna.
Texten är på finska men mycket läsvärd.
Gazan laivaisku: Israelin tiedustelu teki virheen ja aktivistit suunnittelivat taistelua - lue analyysi tapahtumista
"Epäonnistuiko Israelin tiedustelu laivaiskussa? Halusiko joku ruumiita laajan huomion saavuttamiseksi? Onko Israelilla laillinen oikeus Gazan merisaartoon? Näihin kysymyksiin etsii vastausta kommodori evp Mikko Taavitsainen, joka toimi sotilasasiamiehenä Lähi-idässä."
Gazan laivaisku: Tästä syystä Turkin toimia kannattaa seurata
Kun yhdeksän aktivistia kuoli Gazaan matkanneessa avustuslaivassa, maailman huomio kiinnittyi yhteenottoon ja Israelin tuomitsemiseen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Turkin rooli tapahtumassa, mikä voi viestittää hyvin merkittävän tapahtumaketjun alkua. Turkin ja Israelin välisiin suhteisiin tulleet säröt näyttävät levinneen ylittämättömäksi rotkoksi, mikä voi vaikuttaa laajasti Lähi-itään ja jopa globaaleihin suhteisiin. Siksi on aiheellista kysyä, oliko jokin taho asiassa tarkoituksellisesti provokatiivinen. Jos oli, niin miksi näin, ja mitä seurauksia asialla voisi olla?
....Turkin hallinto oli avustuslaivueasiassa hyvin aktiivinen. Sen alaiset viranomaiset kertovat tarkastaneensa alusten lastit ja matkustajat, mistä syystä Israelin olisi pitänyt päästää laivat avustuskuljetuksina saarrosta läpi. Kansainvälinen laki ei tätä kuitenkaan salli ilman eri sopimusta, tai sitten saarron laillisuus purkautuisi. Avustussaattuetta järjestänyt IHH-järjestö osti Mavi Marmaran-aluksen Istanbulin kaupungin omistamalta yhtiöltä, joka kuuluu AK-puolueen leiriin. Lähtikö Turkki aktiivisesti tukemaan IHH:ta ja Vapaa Gaza -liikettä, joiden se tiesi joutuvan ongelmiin? Halusiko se provosoida saarron murtamiseksi sellaisen selkkauksen, jonka avulla se pääsisi pääosaan arabien ja muslimien puolustajana?
....Mutta Euroopan jokapäiväisen elämän kannalta Gazaa paljon suurempi kysymys voi olla se, miten Turkin viime vuosina esiin nousseeseen islamilaisempaan agendaan suhtaudutaan. Halutaanko sitä suosia, suhtaudutaanko siihen neutraalisti vai yritetäänkö sitä heikentää? Turkin EU-jäsenyyden vastustajat saavat lisää syitä epäillä maan kypsyyttä varsinkin, jos provokaatioepäilyt voidaan uskottavasti yhdistää Turkin hallitsevaan AK-puolueeseen.
Gazan merisaartoasiaa puidaan vielä pitkään, koska se sopii hyvin ainakin Turkille Hamasille ja Iranille. Mikään näistä ei mielestään voi hävitä asiassa. Uusia avustuslaivojen lähtöjä jo suunnitellaan, ja Israelin toimintaa näiden kanssa seurataan suurennuslasilla. Israel yrittää todistaa Mavi Marmaran provokaatioksi, mitä se luultavasti olikin. Merisaartouutisista ei siis liene tulevaisuudessa pulaa. Ja ne voivat olla myös isoja uutisia"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar