fredag 4 juni 2010

ÖT utpekar mördare

Österbottens Tidning kunde idag med stor rubrik berätta: "Israel begick överlagt mord".
ÖT väljer Mattias Gardells helt obekräftade påstående till sin väl synliga rubrik.
Med anledning av rubriken ställde jag följande fråga till chefredaktörerna:
"Var vänlig och förklara för mig hur det är möjligt att ÖT har en stor rubrik "Israel begick överlagt mord" i dagens tidning trots att det finns massor med information som visar att så inte är fallet.
Det här är redan uppvigling till hat och mycket, mycket dåligt omdöme."


Hernik Othman svarade:"Rubriken är ett direkt citat av en sakkunnig som dessutom hade direkt insyn i händelseförloppet
Uttalandet är självfallet upprörande men kan inte betecknas som uppvigling"


Min åsikt är att om man anklagar en icke dömd för överlagt mord väcker det negativa känslor mot den anklagade och i detta fall ökar det definitivt hatet mot Israel. Detta är naturligtvis Mattias Gardells avsikt med påståendet, men varför väljer ÖT påståendet till rubrik?
Gardell medger i artikeln att han inte varit ögonvittne till de påstådda morden utan grundar sitt påstående på vittnesmål, så han hade inte direkt insyn i händelseförloppet som Othman skriver.
Gardell är en av initiativtagarna och språkrör för Gazakonvojen vilket gör att han inte är någon oberoende iakttagare utan hans mål är att svartmåla Israel för att öka omvärldens påtryckningar.
Världen idag har en artikel om Mattias Gardell som av Othman beskrivs som sakkunnig.
Några citat från artikeln:
Antisemitiska grupper i initiativtagarens nätverk
Mattias Gardells umgänge: Muslimska extremister och rasistiska asadyrkare
Mattias Gardell, initiativtagare och språkrör för Ship to Gaza, är expert på asatrons antisemitiska ideologi och har föreläst för satanister.Han är dessutom själv asatroende och har personlig kontakt med flera muslimska extremist­organisationer.
– Man får inte som akademisk forskare gå så nära sitt ämne att man blir en del av det ämne man studerar, säger Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan....

...I boken ”Det är demokratin, dumbom” menar Per Ahlmark att Mattias Gardell i sin doktorsavhandling omväxlande förnekar och urskuldar ”judehataren” Louis Farrakhan och Nation of islam, en rörelse som enligt Ahlmark har tydliga rasistiska och fascistiska drag.

Magnus Ranstorp, forskningschef vid försvarshögskolan, menar att den turkiska gruppen IHH, som tillsammans med Mattias Gardell var initiativtagare till Ship to Gaza, är nära förknippad med al-Qaida.
– Den franske domaren Jean Lois Brugiere är en av Europas främste experter på terrorism. Han vittnade i en terrorrättegång i Los Angeles om att IHH hade när koppling till al-Qaida och att IHH:s president Bulent Jildrim rekryterat soldater som skickades till krigszoner i länder som Balkan, Tjetjenien och Afghanistan.
Mattias Gardell försvarar öppet den terroriststämplade organisationen Hamas, och i sin bok ”bin Ladin i våra hjärtan...” försvarar han även Yusuf al-Qaradawi, som blev utvisad från Egypten på grund av sitt medlemskap i det Muslimska brödraskapet.

Inga kommentarer: